Markan syksy 2023

Markan iltapäiväkahvit: Juho Kanniainen, mitä kannattaa opiskella?


Markan syksy sai 3. lokakuuta startin, kun rahoituksen ja matematiikan professori Juho Kanniainen 

täytti TEK-loungen. Iltapäiväkahveilla Kanniainen toi esille omia kokemuksiaan pankkimaailmasta ja teknillisestä työnkuvasta siellä,  sekä tulevaisuuden suunnista joissa korostuvat entisestään insinöörimäiset ongelmat ja tarve näiden ratkaisijoille.


Tarjolla oli herkullisia munkkeja, sekä Kanniaisen vinkit siihen, mitä teknillisiä kursseja kannattaa suorittaa pankki- ja talousmaailman töitä ajatellen.

Markan kevät 2023

Markan aamukahvit: CFA-tutkinto

Vuoden 2023 ensimmäisissä aamukahveissa aiheena oli rahoitusmaailmaan liittyvä CFA-tutkinto, sen hyödyt ja missä sen suorittaneet tyypillisesti työskentelevät. Puhujana tapahtumassa oli Vice Precident of CFA Society Finlandin Hanna Haavanlammi.

Kryptotapahtuma: Pessi Peura

Markka polkaisi vuotensa 2023 käyntiin kryptotapahtumalla, johon saapui puhumaan kryptokentän veteraani, kryptoasiantuntija Pessi Peura. Tapahtumassa Pessi avasi kryptovaluutan roolia maailmassa sekä sen potentiaalia sijoittamisessa osallistujille. Mieltä avartavassa tapahtumassa päästiin myös kurkistamaan kryptomarkkinoihin sekä niiden tulevaisuuteen sijoituskontekstissa.

Markan syksy 2022

Sijoitusilta

Syksyn sijoitusilta järjestettiin Marraskuussa Sähkötalossa. Puhujana tapahtumassa oli Pirkanmaan Osakesäästäjien puheenjohtaja Matti Hirvonen, joka kertoi niin osakesijoittamisen aloittamisen alkutaipaileista, kuin myös edistyksellisemmistä osakekaupankäynnin saloista.

Kerhoiltapäivä

Markan kerhoiltapäivässä 25.10. TEK-loungessa päästiin kahvittelemaan ja tapaaman muita jäseniä. Kiinnostuneet pääsivät kuulemaan ja kyselemään tarkemmin Markan sekä hallituksen toiminnasta.

Markan kevät 2022

HelsinkiXQ: Nord(ea + net)

Huhtikuun 4. päivä Markka otti bussin alle ja suuntasi päiväreissulle Helsinkiin, jossa excukohteina olivat tällä kertaa Nordea ja Nordnet. Nordealla päästiin kuulemaan muun muassa tarkemmin Nordean liiketoiminnasta, analyytikon tavallisesta päivästä sekä urapoluista Nordealla. Nordnetillä sivistyttiin sen toiminnan merkityksestä pohjoismaisilla osakemarkkinoilla palveluntarjoajana sekä teknisyyden roolista heidän liiketoiminnassaan.

Sijoituskilpailu 2022

Markka järjesti sijoituskilpailun 14.-31.3. jälleen myös tänä vuonna ja kilpailun voitti Aleksi hulppealla 104% tuotolla. Voittaja palkittiin 20€ Wolt-lahjakortilla. Kilpailu järjestettiin MarketWatch-sivustolla ja se käytiin kuvitteellisella rahalla, jossa oli mahdollista poimia salkkuun erilaisia osakoeostoja, kuin myös instrumenttejä.

Markan Iltapäiväkahvit: Merja Mähkä, wapputapahtuma

Markan iltapäiväkahvit tekivät räjähtävän paluun Suomen Suurimman Wapun wappukalenterin sijoitustapahtumalla, johon puhumaan tuli itse Merja Mähkä. Sijoituskirjailija, podcastaaja ja yrittäjä Mähkä täytti kokonaisen Sähkötalon luentosalin wappuisena tiistai-iltapäivänä. Iltapäiväkahvien teemoina olivat sijoittamisen aloittaminen, miksi ihmeessä kannattaa sijoittaa, sekä Merjan omat sijoitusstrategiat.

Markan syksy 2021

Sijoittamisen ABC (C)

Koronapandemien vuoksia etätapahtumien järjestäminen jatkui ja vuosi startattiin sijoittamisen ABC -tapahtumasarjan ensimmäisellä osalla, jossa käytiin läpi sijoittamisen perusteita. Huhtikuussa tapahtumasarjan toisessa osassa Pirkanmaan Osakesäästäjät kertoivat sijoittajan verotuksesta.

Markan kevät 2021

Sijoittamisen ABC (A&B)

Koronapandemien vuoksia etätapahtumien järjestäminen jatkui ja vuosi startattiin sijoittamisen ABC -tapahtumasarjan ensimmäisellä osalla, jossa käytiin läpi sijoittamisen perusteita. Huhtikuussa tapahtumasarjan toisessa osassa Pirkanmaan Osakesäästäjät kertoivat sijoittajan verotuksesta.

Markan syksy 2020

Sijoitusilta

Markan korona-aikainen tapahtumatarjonta startattiin virtuaalisella sijoitusillalla, jonka aiheena oli vastuullinen sijoittaminen. Sijoitusilta aloitettiin yleisellä katsauksella vastuulliseen sijoittamiseen KPMG:n Riikka Sieväsen johdolla, joka on ollut kirjoittamassa kirjaa "Vastuullinen sijoittaja".  Tämän jälkeen kuulimme EAB:n sijoitusjohtaja Toni Ilvosen näkökulmia vastuulliseen sijoittamiseen sijoitusyhtiön perspektiivistä. 

Kiitokset illan puhujille ajankohtaisen sijoitusteeman avaamisesta sijoitusillassa olleille!

Markan kevät 2020

Aamukahvit

Kevään ensimmäiset aamukahvit järjestettiin 12.2. TEK Loungessa. Aamukahveilla pääsi kuulemaan maittavan aamupalan aikana mitä talouteen liittyviä kursseja Tampereen yliopistolla on tarjota ja mihin tehtäviin näitä kursseja käyneet voivat työllistyä. Tilaisuudessa puhujana toimi professori Juho Kanniainen. 

Markan syksy 2019

Pikkujoulut

Hou hou hou!

Joulu lähestyy ja Talouskerho Markka toivottaa jäsenensä tervetulleeksi pyörähtämään pikkujouluihin kerhohuoneelle keskiviikkona 27.11 klo 14-17 välillä! Jotta joulumieli olisi viritetty kohdilleen, tarjolla on kinkkua, lämmintä glögiä sekä piparia.

Tilaisuus toimii samalla hallituskähmintänä tulevalle vuodelle. Jos olet kiinnostunut matalan kynnyksen hallitustoiminnasta nyt on loistava paikka tulla tiedustelemaan nykyiseltä hallitukselta mitä oikeastaan teemme ja mitä positioita hallituksesta löytyykään!

Tervetuloa siis kinkkutarjoiluille ja kuulemaan mitä kaikkea hallituksessa pääseekään tekemään!

Syksyn sijoitusilta

Syksyn sijoitusillassa OP kertoi sijoittamisesta ja taloustilanteesta lyhyesti ennen Panostajan puheenvuoroa pääomasijoittamisen alkeista. Tapahtumassa oli noin 50 innokasta Tampereen yliopiston opiskelijaa erilaisilla sijoitustaustoilla, mutta kaikki saivat esityksistä uusia näkökulmia ja uusia oppeja. 

Kiitokset yrityksille sijoitusillan puheenvuoroista!

TukholmaXQ Goldman Sachsille ja Triton Partnersille

Vierailimme perjantaina 1.11.2019 Tukholmassa Goldman Sachsilla ja Triton Partnersilla. Saimme perehdytyksen suuren yrityksen myymisen vaiheisiin case-esittelyn kautta ja esittelyn yksityisistä yrityksistä koostuvan rahaston hallinnan työtehtäviin.

Suuret kiitokset yhtiöille ja heidän edustajilleen erinomaisten vierailuiden järjestämisestä!

20-vuotisjuhlat

Markan 20-vuotisjuhlat järjestettiin teekkarisaunalla 11.10.2019 rennossa ja hauskassa tunnelmassa. Illan aikana vuoden 2019 hallitus kertoi toiminnastaan, vastaanotti uskomattomia lahjoja yhteistyötahoilta, vanhat markkalaiset kertoivat Markan toiminnasta ennen vanhaa, hallitukset pelasivat Herwantapeliä ja loput illasta vietettiin saunassa ja paljussa. Tapahtuma oli ikimuistoinen ja se jäi varmasti markkalaisten mieleen upeana iltana!

Markan kevät 2019

HelsinkiXQ

Markka vieraili 5.4.2019 Nordealla ja CapManilla. Nordealla oli erinomaiset keskustelut osakesijoittamisesta, analyytikkojen työstä ja osakeanalyyseistä. Osakeanalyysistä nousi esille millainen pankin rooli on analyysien tarjoajana, mitä analyysissä otetaan huomioon ja miksi osakeanalyysit antavat loppuun vain hinnan eivätkä esimerkiksi luottamusväliä hinnalle.

CapManin vierailu oli huikea, koska harva oli käynyt aikaisemmin pääomasijoituksia tekevässä yrityksessä. Kuulimme CapManin asuntosijoittamisesta ja eri pääomasijoituksista, joita CapMan on tehnyt. Vierailu oli hyvä mielenkiinnon herättelijä ja kaikki saivat paljon uutta tietoa mitä pääomasijoittaminen on ja millaista CapManilla on työskennellä.

PankkiXQ

PankkiXQ:lla  markkalaiset pääsivät Ålandsbankenille ja OP:lle 3.4. Exculla kuultiin molempien pankkien omasta sijoitusstrategiasta, sekä siitä miten oma sijoitusstrategia kannattaa valmistaa opiskelijan näkökulmasta. Lisäksi excun aikana kuultiin varainohoitajan työstä käytännössä, mitä on vastuullinen sijoittaminen ja lisäksi päivän aikana saimme kattavan markkinakatsauksen nykyisestä markkinasta. Excu tarjosi erinomaisen katsauksen Tampereen pankkeihin.

XQ:lla oli myös mahdollista kysyä varainhoitajien neuvoja sijoituskilpailuun, mikä osoittautui hauskaksi. Vastauksissa oli eroja, mutta niitä yhdisti korkea riski, koska kilpailussa tuottoa ei korjata suhteessa riskiin.

Kiitos OP:lle ja Ålandsbankenille vierailuista.

Aamukahvit

Tapahtumassa Aleksandrian edustaja antoi yritysesittelyn sekä kertoi sijoittamisesta eri omaisuusluokkien kuten kiinteistöjen, osakkeiden ja korkojen kautta. Lisäksi tapahtumassa kerrottiin ajankohtaisia vinkkejä sijoittamiseen markkinoilla.

Sijoituskilpailu

Markka järjesti kerhon sisäisen sijoituskilpailun aikavälillä 1.4.2019-30.4.2019. Kilpailu käytiin 100 000€ virtuaalisilla salkuilla, joilla pystyi avaamaan short- ja long-positioita osakkeisiin ja valuuttoihin sekä rajattuihin johdannaisiin.

Kilpailun voitto Tommi Linnavirta 9,25% tuotolla, mikä on ikuistettu kuvassa olevaan pokaaliin. Onnea voittajalle!

Aamukahvit

Tilaisuudessa Juho Kanniainen kertoi mihin ja miksi diplomi-insinöörejä tarvitaan rahoitusalalla. Esityksessä pääpaino oli eri työtehtävien kuvauksessa ja miten niihin voisi mahdollisesti työllistyä. Kanniainen näytti myös esimerkkejä mitä matemaattisessa rahoituksessa tutkitaan Hervannassa. Tilaisuudessa oli tarjolla kahvia ja leipäbuffet!

Pörssiexcu

Markka ja BoomStock järjestivät yhteisen excursion Pörssisäätiölle ja Nornetille 22.1.2019. Excursio toimi erinomaisesti ja exculaiset pääsivät tutustumaan Helsingin pörssitaloon.

Markan Syksy 2018

Syys-XQ

Sijoitusilta - OP & SSA Group

Osuuspankin ja SSA Groupin edustajat tarjosivat Sähkötalon auditoriossa jäsenistölle tietoa sijoittamisen perusteista. SSA Group esitteli hotellisijoittamista.

Aamukahvit

Aamukahvit lanseerattiin uudeksi Markan tapahtumaformaatiksi syksyllä 2018. Tapahtumassa TTY:n professori Juho Kanniainen havainnollisti miksi säästäminen kannattaa, mitä korkoa korolle tarkoittaa ja mitä eri sijoitustuotteita on olemassa. Tarjolla oli luonnollisesti aamukahvit ja munkkeja!

Markan Kevät 2018

Kevät XQ

Markka vieraili keväällä 2018 PwC:n, Inderesin ja Pääomasijoittajien luona Helsingissä

Markan excursio lunasti jälleen mainetta. Tällä kertaa vierailu tapahtui hulpeissa PwC:n sauna- ja kokoustiloissa. Jäsenistömme sai ratkaistavakseen PwC:ltä casen ja saimme kuulla työskentelymahdollisuuksista heillä. Inderes tarjosi puolestaan tietoa sijoittamisesta pörssiyhtiöihin ja kertoi analyytikon urasta. Pääomasijoittajat kertoivat toiminnastaan ja avasivat Suomen pääomasijoittamisen kenttää.

Sijoitusilta - OP

Markka & Boomi TampereXQ

Markan Syksy 2017

Markan Pikkujoulut

Sijoitusilta

Markan Kevät 2017

KevätXQ Helsinki & Tallinna

Sijoitusilta

Markan Syksy 2016

Markan SyysXQ

Talouskerho Markan huikean vuoden 2016 viimeisenä tapahtumana järjestettiin perinteinen syysekskursio. Ekskursion päivämäärä oli 1.12 ja kohteena tällä kertaa Helsinki. Päivä alkoi vierailulla kotimaisen varainhoito- ja sijoitusalan konserni eQ:n tiloihin. Vierailulla opimme muun muassa eQ:n toiminnasta ja kuulimme alan ammattilaisten markkinakatsauksen. Lounastauon jälkeen matka jatkui kohti Nestettä, jossa tutustuttiin öljynjalostajayhtiön tulevaisuuteen. Yritysvierailuiden jälkeen XQ-porukkaa odotti Tampereella jatkot saunaillan merkeissä 

Sijoitusilta - OP & Seligson

Mistä on hyvä sijoitustarina tehty? Matkalla kohti onnistunutta oman talouden ja varojen hallintaa voi tehdä monia erilaisia päätöksiä. Tämän syksyinen sijoitusilta antoi ajatuksen aihetta käytännönläheiseen pitkän aikavälin sijoitussuunnitelman tekemiseen ja kuinka oma pää myös pidetään matkan varrella kylmänä, luottaen talouden kykyyn palkita sijoittaja perusteltujen sijoituspäätösten pohjalta tehtyjen onnistuneiden valintojen - oman sijoittajatarinan kautta. Sijoitusillassa esiintyivät Jaakko Jouppi Seligson & Co. varainhallintayhtiöstä ja Lauri Tervo Tampereen OP:sta. Edellinen kävi läpi aihetta aktiiviset vs. passiiviset rahastot ja eritoten, kuinka pitkällä aikavälillä yhä isompi osa aktiivisista rahastoista häviää indeksirahastoille. Tervon täydentämä psykologinen näkökulma sijoittamiseen huomioi erityisesti, mitä passiivinen, pitkäjänteinen sijoittaminen harjoittajaltaan edellyttää ja mitä on syytä ottaa huomioon ja mihin varautua. 

Markan Kevät 2016

Sijoittamisen ABC- tapahtuma

Talouskerho Markka järjesti sijoittamisen ABC-tapahtuman koko TTY:n väelle 24.2.2016. Pirkanmaan osakesäästäjien puheenjohtaja Matti Hirvonen piti reilun tunnin mittaisen esityksen sijoittamisen perusteista reilu satapäiselle yleisölle. Hirvonen painotti puheessaan pitkäjänteisen säästämisen ja sijoittamisen kannattavuutta myös pienillä rahasummilla. Hän suositteli indeksirahastoja opiskelijalle sopivana säästämismuotona. Markkamaiseen tapaan tarjolla oli kahvia ja herkullisia hillomunkkeja.  

KevätXQ Tukholmaan

Markan perinteinen kevätekskursio koki tällä kertaa kasvojenkohotuksen, sillä matkasimme kolmenkymmenen markkalaisen kanssa huhtikuussa Tukholmaan. Matka aloitettiin kaikille tutun kuljetusyrityksen Hene Oy:n esittelyllä. Päävierailukohteena XQ:n toisena päivänä toimi Nordea Marketsin Tukholman toimisto. Aamupäivällä meille esiteltiin yleisesti Nordeaa sekä rahoitusmarkkinapalveluita tarjoavaa Nordea Marketsia. Saimme myös kuulla, millaista on työskennellä Ruotsissa kolmelta suomalaistaustaiselta isännältämme. Lounaan jälkeen siirryimme ratkaisemaan Ruotsin kansantalouden ongelmia case-kilpailun parissa. Matkat Suomesta Ruotsiin ja takaisin hoitui Silja Linen aluksilla, jotka tarjosivat ekskursiolle myös viihdepuolta.

Kevään Sijoitusilta

Maaliskuun alulla järjestettyyn Sijoitusiltaan saimme vieraaksemme Mika Hyttisen. Hänen yrityksensä Tinpien tavoitteena on kouluttaa ja valistaa suomalaisia sijoittajia luopumaan ajoittamisesta ja auttaa heitä vaurastumaan - Warren Buffettin opein. Hyttisen ansioiksi voidaan lukea mm. että hän on kehittänyt uuden tavan mitata osakemarkkinaindeksin arvostustasoa. Tinpie-indeksi mittaa vallitsevan hintatason eroa pitkän aikavälin keskimääräiseen arvostustasoon. Illan aikana käytiin sijoittamiseen käsiksi konkreettisin keinoin luomalla pienryhmissä sijoitussalkku, joita Hyttisen asiantuntemuksella myöhemmin analysoitiin. Käytännöllisten vinkkien lisäksi osallistujien kesken arvottiin kaksi Hyttisen uutta kirjaa Luovu ajoittamisesta - tuplaa tuottosi. Kaiken kaikkiaan ilta oli onnistunut ja virkistävää vaihtelua osallistavan lähestymistavan johdosta!

Markan Syksy 2015

Kirjastoprojekti

Tänä syksynä taloudesta kiinnostuneiden teekkareiden pitkä odotus viimein palkittiin, kun Markka ja innovaatiokeskus Talli juhlivat yhteisen talouskirjastonsa avajaisia! Kirja- ja rahalahjoituksin kerätty 2000 euron potti on otettu kesän aikana käyttöön ja kirjastoon on tilattu kymmeniä taloutta, sijoittamista ja yrittämistä käsitteleviä kirjoja sekä The Economist- ja Arvopaperi-lehdet. Tallin tiloissa toimiva kirjasto on avoin kaikille TTY:n opiskelijoille ja myös talousaiheisten sarjakuvien ja lautapelien kaltaista matalan kynnyksen tekemistä on tarjolla. Kirjastosta löytyy taatusti luettavaa niin oman elämänsä Björn Wahlrooseille kuin sijoittamisesta tai omasta yrityksestä haaveileville.

Sijoitusilta

Talouskerho Markan syksyn 2015 sijoitusilta keräsi 25.11 taas runsaasti taloudesta ja sijoittamisesta kiinnostuneita opiskelijoita paikalle. Tapahtuman rakenne oli hieman poikkeuksellinen, sillä se sisälsi ennen varsinaista sijoitusiltaesitystä kaksi pienempää workshoppia, joissa käsiteltiin sijoittamista eri aloittavien ja kokeneiden sijoittajien näkökulmasta. Varsinaisessa sijoitusillassa OP:n varainhoitaja Juha Kairtamo kertoi sijoittamisesta ja taloudellisesta tilanteesta yleisemmällä tasolla. Tämän lisäksi illassa oli puhumassa Orava asuntorahasto Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Peiponen. 

Syys-XQ

Talouskerho Markka vieraili 25.11 syys-XQ:lla Vincitillä, Solteqilla ja Pörssisäätiön Pörssi-illassa. Kuulimme Vincitillä ja Solteqilla hyvin mielenkiintoisia mielipiteitä ja näkemyksiä ohjelmistoalan tulevaisuuteen liittyen. Illalla siirryimme Pörssisäätiön Pörssi-iltaan, jossa kuulimme Nokian Renkaiden, Fortumin, Valmetin, ja Alma median yritysesittelyt, sekä mielenkiintoisen katsauksen nykyiseen markkinatilanteeseen. Tämän jälkeen päätimme illan saunalla legendaarisen boolikisan merkeissä ja hallituskähminnän merkeissä. 

Markan Kevät 2015

Kerhohuoneremontti & avajaiset

Oli synkkä ja mystinen kerhohuone, vielä keväällä 2014. Ovi oli pitkään pysynyt visusti kiinni ja tilaa pidettiin lähennä varastona, kunnes Markan tomerat isännät ja emännät ottivat pensselit kouraan ja aloittivat pitkään suunnitellun kerhohuoneremontin. 

arkkamaiseen tapaan kerhohuoneeseen haettiin hämyisen sikarikerhon tunnelmaa. Kerhohuone saikin uuden ilmeen lattiasta kattoon. Seinälle loihdittiin Markan oma logo ja ovi pysyi ensimmäistä kertaa auki, kun huoneella alkoi nikkarointi ja vasaroiden pauke. Useat uteliaat silmäparit saapuivat tutkimaan, mitä paikalla tapahtuu. Jännitys huipentui, kun remontti eteni ja ennen Wappua 2015 pitkä remontointi huipentui huikeisiin avajaisiin. Avajaisissa oli tarjolla kuohuvaa ja mehevää kakkua. Raskas remontti oli kaikkensa väärti, kun ihmiset olivat hämmästyneitä kerhohuoneen upeudesta. Nyt kerhohuoneen ovea pidetään mahdollisimman paljon auki, jotta kerholaiset saavat keskustella siellä taloudesta, rentoutua ja nauttia tietenkin tuoreesta kahvista! 

Kevät-XQ

Kevään excursiomme kohteina olivat pohjoismainen osake -ja rahastovälittäjä Nordnet, pääomasijoituskonserni Capman ja Helsingin pörssi. Kuten näiltä finanssimaailman konkareilta pystyikin odottamaan, oli jokainen kohde varsin mielenkiintoinen. Ei siis ihme myöskään, että excu-paikat täyttyivät alta aikayksikön. Inspiraatiota ja oppia ammennettiin oikein urakalla.

Matkan jälkeen jokainen varmasti tiesi, kuinka arvopaperikauppaa käydään ja mitä NASDAQ OMX Helsingin sisällä tapahtuu. Verkossa tapahtuva rahaliikenne oli Nordnetin ja Pörssin heiniä, kun taas Capmanilla käsiteltiin hieman konkreettisempia kauppoja. Capmanilla esiteltiin konsepti, kuinka yrityksiä arvioidaan, ehostetaan ja sittemmin myydään pois voitolla. Vaikka yleinen käsitys olisikin, että rahaa saa tekemällä töitä, kauppa se on joka kannattaa. On siis syytä opetella myynnin ja oston proseduuri, jos on intohimoisesti kiinnostunut taloudesta.

Sijoitusilta

17.3.2015 järjestettiin Tampereen teknillisellä yliopistolla kevään sijoitusilta, joka keräsi toistasataa sijoittamisesta kiinnostunutta kuulijaa. Sijoitusillan pääpuhujana loisti pitkän linjan sijoitusalan ammattilainen, Martin Paasi, joka työskentelee Nordnetin talousasiantuntijana. Miehen CV:stä löytyy tosin lukemattomia positioita rahoitusalan näköalapaikoilta. Illan parasta antia olivat yleisön kysymykset ja puhujan seikkaperäisen viiltävät vastaukset. Seuraavalla kerralla Paasille varataan useampi tunti esiintymisaikaa, sillä hänen kokemuksestaan jäi vielä paljon ammennettavaa tulevaisuuden varalle. Tällä kertaa taksi vei miehen seuraavaan tilaisuuteen, vaikka sekä yleisö ja esiintyjä olisivat mieluusti jatkaneet show'ta. 

Sijoittamisen ABC

Talouskerho Markka järjesti keväällä 2015 muutaman vuoden tauon jälkeen Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijoille suunnatun osakesijoittamisen maailmaan johdattelevan tilaisuuden. Yhteistyössä Pirkanmaan Osakesäästäjien kanssa tilaisuuden tarkoituksena oli tuoda tutuksi osakesijoittaminen säästämiskeinona ja käydä läpi yleisimpiä sijoittamiseen liittyviä käsitteitä ja sijoitusinstrumentteja. Tapahtuma oli kaikille avoin ja itse luento veti lopulta tietotalon suurimman salin TB103:n ääriä myöten täyteen kiinnostuneita. Facebookin kautta tapahtuma herätti mielenkiintoa jopa pääkaupunkiseudulla asti! Onnistuneen tilaisuuden kruunasi kahvi- ja munkkitarjoilu. 

Markan Syksy 2014

Syys-XQ

Markan syksyn 2014 excursio toteutettiin normaalia tutummissa maisemissa, opiskelukaupunkimme Tampereen keskustan läheisyydessä. Excursion tarkoituksena oli tutustuttaa uusia opiskelijoita Markan toimintaan. Vaikka mitään vuosikurssirajoitteita ei ollut, suurin osa excursioon osallistuneista opiskelijoista olivat taloudesta kiinnostuneita ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Excursion ensimmäinen kohde oli startup-kiihdyttämö Protomo, joka toimii vanhan Finlaysonin tehtaan tiloissa Tampereen keskustassa. Protomolla saimme kuulla mielenkiintoisen esittelyn Protomon toiminnasta käytännössä sekä osuvia käytännön esimerkkejä Protomon avustuksella toimivista alkuvaiheen startup-yrityksistä. Protomon jälkeen siirryimme Tamperetalossa pidettävään Pörssi-iltaan. Pörssi-ilta on Pörssisäätiön järjestämä kaikille avoin tapahtuma, jonka tarkoituksena on esitellä yleisölle muutamia pörssilistattuja yrityksiä sekä antaa yleinen talouskatsaus. Tällä kertaa tilaisuudessa esiintyi Outokummun sijoittajasuhteiden johtaja Johanna Henttonen, Fiskarsin toimitusjohtaja Kari Kauniskangas ja Innofactorin talousjohtaja Janne Martola. Listattujen pörssiyhtiöiden esiintyjien lisäksi talouden näkymistä luennoi FIM pankin pääanalyytikko Kim Gorschelnik. Vierailujen jälkeen Talouskerho Markan excuporukka siirtyi jatkamaan illanviettoa Hervantaan Pirkka 6:n kattosaunalle ja nauttimaan 70 cm:stä jättipitsoista sekä muusta tarjottavasta!

Syksyn sijoitusilta

Markan perinteinen sijoitusilta veti jälleen kerran huikean määrän osallistujia kuuntelemaan, millaisia sijoitusoppeja Markka oli tällä kertaa tuonut TTY:lle tarjolle. Sijoitusneuvot, Bitcoin ja munkit olivat takuuvarma yleisömagneetti. Osallistujia oli lähes 150 henkilöä, jota voidaan pitää hienona lukemana. Yhteistyössä sijoitusiltaa Markan kanssa järjesti Tampereen seudun osuuspankki, joka esitteli kattavan katsauksen sijoitusmaailman syövereihin. Esitys tarjosi sopivassa suhteessa sisältöä kohdennettuna aloittelijasta kokeneempaan sijoittajaan. Illan kruunasi Bittiraha.fi:n Henry Brade, joka esitteli erittäin asiantuntevasti, mitä Bitcoin on ja miksi siihen kannattaa sijoittaa. Sekä yleisö oli erittäin tyytyväinen tapahtumaan, sillä Suomesta tuskin löytyy kovemman luokan Bitcoin-asiantuntijaa luennoimaan. Innostus ei jäänyt myöskään asiantuntijalta huomaamatta, vaan hän kertoi jälkikäteen olleensa vaikuttunut, että onnistuimme saamaan näin suuren ja innostuneen yleisön paikalle. Ilta ei meinannut saada loppua, kun yleisöllä tuntui riittävän loputtomasti kysymyksiä paikalle saapuneelle asiantuntijallemme. 

Markan Kevät 2014

Sijoitusilta

Sijoitusiltaan saapui jälleen kerran runsaslukuinen joukko TTY:läisiä (n. 150 henkilöä). Lieneekö syy reilussa määrässä paikalle rahdattuja munkkeja vaiko laadukkaissa puhujista, joita paikalle oli tällä kertaa hankittu. Illan ohjelman aloitti Nordea, jonka esitys pureutui sijoittamiseen opiskelijan kannalta. Esityksessä käytiin läpi muun muassa erilaisia sijoituskomponentteja sekä riskien hajauttamista eri tavoin.

Nordean esitys toimi hyvänä alustuksena illan ehkä odotetuimmalle puhujalle, http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/ - osoitteessa bloggaavalle Pasi Havialle. Esitys oli erinomaisen mielenkiintoinen katsaus Pasin käyttämään sijoitusstrategiaan, jossa keskiössä ovat pienehköt arvo-osakkeet. Strategiaa perusteltiin esimerkiksi pienten yhtiöiden vähäisellä seurannalla ja niiden historiallisella ylituotolla. Esitys herättikin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisöstä. Keskustelu jouduttiin kuitenkin päättämään monien mielestä liian aikaisin, sillä illan viimeinen esitys odotti vielä itseään.

Ville Haapasalo on hyvä esimerkki TTY:n opiskelijasta, joka ei ole tyytynyt pelkästään teoreettiseen oppiin, jota talossa tarjotaan, vaan on pistänyt tulemaan mm. yrittäjänä ja asuntosijoittajana. Ville avasi meille loistavassa esityksessään asuntosijoittamista, ja yleisö pääsi pohtimaan, mistä asuntosijoituksen tuotto muodostuu, sekä millainen olisi hyvä sijoitusasunto juuri itselle. Kokonaisuudessaan sijoitusilta oli monipuolinen paketti tietoa ja sai monet pohtimaan uudelleen sijoitusstrategiaansa. Keskustelua illan aiheista jatkettiin pienemmissä porukoissa vielä tapahtuman jälkeenkin, mitä voidaan varmasti pitää kiinnostavien esitysten ansiona! 

Kevät-XQ

Talouskerho Markan kevät-XQ järjestettiin 2.4.2014 suuntana Helsinki. Ensimmäisenä kohteena oli osakepohjaisia joukkorahoituspalveluja tarjoava Invesdor Oy. Invesdorin toimitusjohtaja kertoi luennollaan osakepohjaisesta joukkorahoituksesta yleisesti sekä syventyi Invesdorin harjoittamaan liiketoimintaan.


Invesdorin jälkeen siirryimme eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen pääkonttorille. Ilmarisen salkunhoitajat ja sijoitusjohtaja perehdyttivät meidät osakejohdannaisiin ja kertoivat yleisesti Ilmarisen sijoitusomaisuuden hallinnasta. Saimme myös kuulla paljon faktoja tällä hetkellä vallitsevasta maailman talouden tilasta.


Viimeinen excu-kohde oli Grand Cru, joka on erittäin lupaava start-up peliyhtiö. Yksi Grand Crun perustajista kertoi miten start-up peliyhtiöt hankkivat itselleen rahoitusta ja esitteli heidän kehitteillä olevan pelin Supernautsin. Esittelyn jälkeen excursio jatkui rennommin Grand Crun tilavassa kattohuoneistossa, jossa oli myös kattosauna. Tarjolla oli erilaista naposteltavaa ja juomia. Illan tullessa markkalaiset siirtyivät tyytyväisenä takaisin bussiin ja kotimatkalle Hervantaan. 

Sijoituskilpailu

Edellisen vuoden hallitus teki hyvää työtä laittaessaan alulle sijoituskilpailun, joka keräsi nyt toista kertaa yhteen Markan kovimmat sijoitusvelhot. Ideana oli tehdä viikoittain osakeostoja netissä olevan lomakkeen kautta kuvitteellisilla rahasummilla suomalaisiin pörssiyhtiöihin ja selvittää voittaja seitsemän viikon mittaisessa taistelussa. Näin lyhyessä kilpailussa riskisijoittaminen osoittautui voittamisen kannalta välttämättömäksi, vaikka menetelmä ei edusta Markan virallista linjaa. Esimerkiksi kovasta vaihtelusta tunnetun Talvivaaran osake muodostui vedenjakajaksi. Sekä voittajalla, että häviäjällä oli ollut jossakin kilpailun vaiheessa kyseistä firmaa salkussaan, joten ajoitus oli ratkaisevaa.

Lopulta himoitun kunniakirjan ja satojen eurojen arvoisen pääpalkinnon nappasi itselleen Atte Sivula. Toiseksi sijoittui Kim Hakala ja kolmanneksi Martti Luotonen. 44 osallistujasta peräti 55 % suoriutui paremmin kuin Helsingin pörssin yleisindeksi. Keskimääräinen tuotto 300 000 euron alkupääomalle oli huimat 20 000 e, eli 6,5 prosenttia! 

Markan alumnitapaaminen

Markassa on toiminnan alusta lähtien ollut mukana kymmenittäin talousosaamisesta kiinnostuneita teekkareita. Kokemuksia ja tarinoita on kertynyt paljon näiden vuosien aikana, joten vuonna 2013 tietotaidon taltioimiseksi alettiin järjestää entisille ja nykyisille aktiiveille suunnattua alumnitapaamista. Nyt siis toista kertaa pidetty tapaaminen oli menestys. Paikkana toimi konsulttitalo Deloitten Suomen pääkonttori, jossa vanhat markkalaiset ottivat nykyisen hallituksen innolla vastaan. Alkuosuudessa puitiin mm. teollista maailmaa mullistavaa Internet of things -teemaa ja sen vaikutusta yritysten tulevaisuuteen. Informatiivisen osuuden jälkeen siirryttiin kattosaunalle, jossa oli tarjolla pientä hiukopalaa, kurkun kostuketta ja tietenkin majesteetilliset näkymät Helsinkiin. Illan aikana kuultiin monia kiinnostavia tarinoita aikaisemmilta vuosilta ja tapahtuma oli kokonaisuudessaan hieno mahdollisuus tutustuttaa vanhat ja uudet toimijat keskenään. Se mitä virallisen osuuden jälkeen tapahtui, ei kuulu tälle palstalle, mutta se on varmaa, että tarinaa kerrotaan vielä 2030 vuoden tapaamisessakin? 

Pörssisäätiön sijoitusilta

Kerhomme tunnetaan tarkan Markan miesten kuin naistenkin yhteisönä, joka pyrkii edistämään tietoisuutta henkilökohtaiseen taloudenhoitoon liittyvissä asioissa TTY:n opiskelijoiden keskuudessa. Vaikkakin Markka on jo useiden yrittäjien henkinen koti ja pyrkii osaltaan ratsastamaan start up-huuman aallonharjalla, oli tällä kertaa vuorossa sitä perinteisempää sijoitustietoutta Pörssisäätiön sijoitusillan muodossa.

Matkalle Herwannasta keskustaan lähti kahdeksan Markan miehen ryhmä, päällimmäisenä tarkoituksenaan saada tietoutta esittäytyvien yritysten toiminnasta ja tulevaisuudennäkymistä mahdollisina sijoituskohteina, mutta myös yleistä ammatillista tietoutta kartuttaakseen. Paikanpäälle saavuttuamme oli selvää, että poikkitieteellinen ryhmämme oli selvästi kuulijakunnan nuorimmasta päästä. Stereotyyppinen paikallaolija oli jo eläkkeelle siirtynyt arvokkaasti harmaantunut vanhempi herrasmies tweedtakissa, jonka oma sijoitusura oli luultavasti pidempi kuin ryhmämme yhteenlasketut vuodet osakesäästämisen parissa.

Nuoriso-osasto kuitenkin yllättyi erittäin positiivisesti kun selvisi, että perinteisen kysymysten huutelun sijaan tilaisuudessa kysymykset lähetettiin tekstiviestillä järjestäjien moderoitavaksi ja esitettäväksi varsinaisten esitysten jälkeen. Esimerkillistä tekniikan hyväksikäyttöä! 

Esittäytyvinä yrityksinä tällä kertaa olivat Caveron, Kesko ja BIO X. Lopuksi vielä kuulimme Handelsbankenin ekonomistin katsauksen yleisistä talouden näkymistä niin Suomessa kuin koko maailmassakin. Kaikki esitykset keskittyivät piensijoittajalle olennaisempaan tietouteen tulevaisuuden näkymistä ja yleisestä yrityksen toiminnasta, mutta myös yksityiskohtaisempia aiheita käsiteltiin Q&A-osioissa, jossa esitettiin myös pari erittäin kiperää Markkalaisten lähettämää kysymystä. Kaikkien esitysten taso oli erittäin korkea, mielenkiintoisimpana yksittäisenä nostona BIO X:n esityksessä läpikäyty uuden lääkkeen markkinoille tuomiseen liittyvä tuotekehitys- ja lisensointiprosessi.

Pörssisäätiön sijoitusiltojen tapaiset tapahtumat ovat erittäin hyödyllisiä piensijoittajalle, joka näin pääsee kuulemaan ja kysymään yhtiön edustajilta asioita, jotka jäävät usein normaalin talousuutisoinnin ulkopuolelle. Kaiken lisäksi tapahtuman väliajalla tarjoillut sämpylät olivat herkullisia, joten matkaan lähteminen pelkästään tarjoilujen vuoksi on jo perusteltua. 

Markan Syksy 2013

JA-HAA messut 12.9

Syyslukukauden 2013 aikana Talouskerho Markka järjesti ohjelmaa JA-HAA messuilla, Jyväskylään suuntautuneen ekskursion sekä jo perinteeksi muodostuneen sijoitusillan. Laadukkaat tapahtumat herättivät runsaasti kiinnostusta, mikä näkyi jatkuvina tapahtumien osallistujaennätysten rikkomisina ja valtavana määränä uusia jäseniä. 

Talouskerho Markka oli vahvasti mukana TTY:llä järjestetyillä jaosto-, harraste- ja vapaa-aikamessuilla. Ständillä tarjotut karkit, haalarimerkit sekä tiukat talousanalyysit houkuttelivat läpi messupäivän tasaisen virran fukseja sekä vanhempia tieteenharjoittajia kuulemaan Markan ilosanomaa. Erityistä innostusta keräsi Markan talousaiheinen tietovisa, jonka voittajaksi valikoitui Sven Kestilän uskomatonta pörssiviisautta osoittanut suoritus.

Markan Syys-XQ

Tänä syksynä vierailimme Ilmavoimien materiaalilaitoksella, Lelut.fi verkkokaupassa sekä Jyväskylän yliopistolla. Mukana olleet markkalaiset Olli Virtanen ja Anssi Silander kuvailivat reissua seuraavanalisesti:

Aamulla 7.30 bussin lähtiessä tunnelma oli väsynyt. Kuitenkin, kun XQ-chat oli perustettu ja ensimmäinen puoli XQ-visailusta käyty, tunnelma oli jo kohonnut hyvälle tasolle. Ensimmäisen pysähdyksen bussi teki Tikkakosken varuskunnan upseerikerholla, jossa monella miespuolisella exculaisella hiipivät selässä kylmät väreet nähtyään korkea-arvoisia upseereja pitkästä aikaa.

Ilmavoimien materiaalilaitoksen esittelyssä puhuttiin Puolustusvoimien hankintaprojekteista ja niiden rahoituksesta. Luento osoittautui mielenkiintoiseksi ja jokainen oppi varmasti jotain uutta. Tauon jälkeen seurasi Lelut.fi:n esittely. Yrityksen liikeideana on tarjota leluja Suomen edullisimmilla hinnoilla verkkokaupan avulla. Esittelyssä tuli ilmi monia hyödyllisiä yritystoimintaan liittyviä seikkoja, joiden avulla Lelut.fi on saavuttanut menestyksensä.

Puolustusvoimien tarjoamilla sämpylöillä ja kahveilla excu-porukka selvisi Jyväskylän yliopiston ruokalaan syömään. Ruoan jälkeen oli yliopiston esittely ja luento strategisesta tilinpäätösanalyysistä ja sijoittamisesta. Asiaa oli paljon ja monilla fukseilla luento meni jopa yli hilseen. Kysymysten ja valokuvien jälkeen koitti aika kotiinpaluulle. Matkalla XQ-visailun voittajaksi selvisi joukkue Keijot. Palkinnoksi allekirjoittaneet saivat mummon pullapitkon. 

Sijoitusilta

Markan syksyn huipensi yhteistyössä ylioppilaskunnan kanssa järjestetty sijoitusilta, jonne oli onnistuttu houkuttelemaan nimekäs lista puhujia Nordealta, Osuuspankilta ja Tampereen kauppakamarilta. Kattava puhujalista, mielenkiintoiset aiheet sekä ylioppilaskunnalta lainatut markkinointimuskelit osoittautuivat toimivaksi yhdistelmäksi, ja paikalle saapuneen yleisön määrä ylitti kaikki ennakko-odotukset. Arviolta 150 silmäparia seurasi vieraiksemme saapuneiden asiantuntijoiden esityksiä. 

Markan Kevät 2013

Alumnitapahtuma

Markan hallitus kokoontui päättämään toiminnantäyteisen vuotensa kevätlukukauden viimeisenä perjantaina kerhon alumnitapahtuman merkeissä. Ravintola Fransmanniin Helsinkiin saapui edustava otos Markan nykyisiä sekä jo työelämään siirtyneitä aktiiveja jakamaan tarinoitaan kerhon historian varrelta. Pöytäseurueemme ei tarvinnut pelätä hetkeäkään turhaa jäykistelyä tai keskustelun tyrehtymistä, sillä samanhenkisessä ryhmässämme aika kului kuin siivillä. Kuten asiaan kuuluu, illallisen jälkeen seurueemme siirtyi panimoravintola Bryggeriin jatkamaan keskusteluja kerhon historiasta, tulevaisuudesta sekä kerhotoiminnan avaamista mahdollisuuksista työelämässä.

Uusien tuttavuuksien lisäksi alumnitapahtumassa saatiin runsaasti mielenkiintoista tietoa Markan monivaiheisesta historiasta. Jotakin kerhotoiminnan syvälle ulottuvista juurista kertoo esimerkiksi se, että Markan ehkäpä kiitetyin jäsenetu, Kauppalehden ryhmätunnukset, on hankittu nykyisen hallitussukupolven vasta suorittaessa peruskoulun alimpia luokkia. Kaiken kaikkiaan tapahtumaa pidettiin erittäin onnistuneena, eikä tämä Markan ensimmäinen alumnitapahtuma varmasti jää viimeiseksi. 

Paikallis-XQ

Maanantaina 18.2.2013 talouskerholaisilla oli mahdollisuus syventää paikallistuntemustaan, sillä vietimme päivän VTT:n Hervannan tutkimuskeskuksen sekä Tamperelaisen ohjelmistopalveluyhtiö Solteqin vieraina. VTT:llä saimme kuulla mielenkiintoisia esimerkkejä kansainvälisen huippututkimuksen tarjoamista urapoluista, tutustuimme VTT:n osuuteen jättiläismäisessä ITER -fuusiovoimalahankkeessa ja testasimme Hervannan tutkimusyksikössä luotuja vuorovaikutteisen virtuaalitodellisuuden maailmoja.

Talouskerholaisten Solteqilla saamasta erityiskohtelusta kertoo meille tarjotun maittavan lounaan lisäksi se, että satoja asiantuntijoita työllistävän pörssinoteeratun IT -talon toimintaa esittelemään saapui kolmasosa yrityksen yhdeksänhenkisen johtoryhmän vahvuudesta. Tilaisuus kuulla ohjelmistoalan huippuammattilaisten näkemyksiä hyödynnettiin hienosti, joten päivästä jäi osallistujille kotiin viemisiksi vierailukohteiden esitteiden sekä mainostuotteiden lisäksi paljon muutakin.

 Markan ja BoomStockin sijoituskilpailu

Talouskerho Markka ja BoomStock ry käynnistivät maanantaina 25.2.2013 sijoituskilpailun 2013. Parhaalle salkunhoitajalle myönnettävän himoitun Vuoden salkunhoitaja -tittelin lisäksi pelissä oli Tampereen yliopistojen keskinäinen sijoitusherruus. New Yorkin pörssissä listatuilla osakkeilla sekä hieman eksoottisemmilla sijoitusinstrumenteilla käyty kilpailu kesti huhtikuun loppuun asti.

Kilpailu oli alusta lähtien kiivasta ja kärkipaikka vaihtui kahden kisakuukauden aikana tiuhaan. Lopulta yksilökilpailun voiton saavutti kuitenkin suorastaan murskaavalla erolla Markan oma poika Karim Hafez. Loistavasti sujuneen kilpailun kruunasi Markan selvä voitto joukkuekilpailussa, sillä Markkalaiset saavuttivat kisassa pääomalleen keskimäärin 16,4 % tuoton sisarkerhomme jäädessä 2,6 % keskituottoon. Tästä tilanteesta on hyvä aloittaa valmistautuminen sijoituskilpailuun 2014! 

Kevät-XQ

Markan onnistunut kevät huipentui keskiviikkona 8.5.2013 järjestettyyn pääkaupunkiseudulle suuntautuneeseen ekskursioon, jolle oli TTY:n opiskelijoiden lisäksi uskaltautunut pieni kauppatieteilijöistä koostunut iskuryhmä. Varhain aamulla liikkeelle lähtenyt ekskubussi suuntasi nokkansa kohti Veikkauksen pääkonttoria Vantaalla sekä CGI Suomen ja Ernst & Youngin Helsingin konttoreita.

Veikkauksen eksklusiivisen esityksen aikana saimme kuulla muun muassa yrityksen toiminnasta, brändin kehityksestä ja vielä julkaisemattomista markkinointikampanjoista. Kierros sisälsi myös toiminnallisemman osuuden, jonka aikana pääsimme esimerkiksi pyöräyttämään aitoa, mutta yllättävän pieneksi havaittua lottokonetta. Osallistujien innostus vierailukohdetta kohtaan oli tarttuvaa sorttia, eikä terävien kysymysten ja kommenttien virta tyrehtynyt vierailun missään vaiheessa. 

CGI:n vieraana nautimme ensin lounasta, jonka jälkeen pääsimme sukeltamaan maailman suurimpiin kuuluvan IT-yrityksen toimintatapojen ja näkemysten mielenkiintoiseen maailmaan. Erityistä kiinnostusta herättivät TTY:ltä valmistuneen tietojohtajan omakohtaiset kokemukset työnhausta ja työskentelystä ICT-alalla.

Matkan viimeisenä kohteena oli Ernst & Young, jonka vieraana keskityimme erilaisiin uramahdollisuuksiin liikkeenjohdon konsultoinnin parissa. Parituntisen vierailun aikana ehdittiin murtaa monia konsultin työhön liittyviä uskomuksia ja käyttää luovuutta erityisesti talouskerholaisia varten laaditun case-tehtävän merkeissä. 

Markan Syksy 2012

Markan Kevät 2012

Nokia Oyj:n yhtiökokous

Nyt on hieno tilaisuus päästä konkreettisesti käyttämään osakkaan oikeuksia, kun Talouskerho Markka ja Boomstock toteuttavat 3.5. matkan Nokian yhtiökokoukseen. Osallistujamäärästä riippuen kustannukset tulevat olemaan 10-16e. Ilmoittautuminen aukeaa jo tänä torstaina 15.3. klo 12:00 osoitteessa 

Kokoukseen osallistujalla täytyy olla vähintään yksi Nokia Oyj:n osake ostettuna viimeistään 20.4.2012 (omistuksen näyttävä tuolloin osakkuusluettelossa). Lisäksi osallistujan pitää ilmoittautua henkilökohtaisesti Nokian sivuilla, mutta tästä annamme lisätietoa, kun osallistujat ovat selvillä. 

Markan Syksy 2011

Sijoittamisen ABC

Tervetuloa Sijoittamisen ABC -iltaan ensi tiistaina 25.10. klo 18.00-20.30 Festian Pieni sali 1:een. Sijoittamisen ja säästämisen perusasioiden lisäksi varainhoitaja Tuomo Huhtanen OP-Privatesta on luvannut pitää meille pienen katsauksen vallitsevasta taloustilanteesta - kannattaa siis tulla kuuntelemaan mielenkiintoista asiaa.

Aiheesta kannattaa vinkata myös kavereille, sillä tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin. Paikan päällä myös kahvit ja mahdollisuus liittyä jäseneksi. 

Markan Kevät 2011

Ohjelmistoliiketoimintailta

Tiistaina 15.2 Hermian kattosaunalla järjestetty tapahtuma keräsi yhteen ohjelmistoliiketoiminnasta sekä yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita eri koulutusohjelmista ja vuosikursseilta.

Markka haluaa kiittää Vincit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuitusta sekä Hermia yrityskehitys Oy:n Jarno Kolehmaista mielenkiintoisista esityksistä. 

Uusi hallitus aloittaa!

Tilanne:

Viime vuosina hiipumaan päin ollut kerho on näkymättömyydestään huolimatta järjestänyt säännöllisesti laadukkaita tapahtumia, kuten huipputason ekskursioita, ammattimaisia sijoitusiltoja sekä osallistumista nettisijoittajakilpailuun.

Vuodeksi 2011 kerhon hallitus on uudistunut täydellisesti. Se koostuu nyt tuoreista toisen vuosikurssin opiskelijoista, joilla on todellista intoa kehittää Markasta parempi kuin koskaan. Tarjolle tuodaan aktivoivampaa, monipuolisempaa ja hyödyllisempää toimintaa. Toisin sanoen, haluamme luoda opiskelijoille mahdollisuuden kursseilla opittujen asioiden täydentämiseen, syventämiseen ja soveltamiseen.

Haluamme tuoda taloudesta kiinnostuneet opiskelijat valokeilaan. Perinteinen, laadukaskaan luento tai ekskursio ei valitettavasti yleensä saa osallistujia tutustumaan toisiinsa ja keskustelemaan heränneistä ajatuksista keskenään. Tähän haluamme muutosta ja tilalle aitoa vuorovaikutusta erityyppisten ihmisten välillä.

Toteutus:

Keväällä 2011 uuden Markan potkustartti on ohjelmistoliiketoimintailta 15. helmikuuta. Toimitusjohtaja Mikko Kuitunen on lupautunut kertomaan meille kasvuyritys Vincitin historiasta ja nykytilanteesta: mitä valintatilanteita matkalla on tullut eteen, millaisia onnistuneita ja epäonnistuneita päätöksiä niissä on tehty ja millaisia erityispiirteitä toimialalla on. Tämän jälkeen osallistujat pääsevät ratkomaan case-tyyppisiä ongelmia pienryhmissä. Ratkaisut käydään yhdessä läpi, minkä jälkeen on vuorossa vapaata keskustelua, saunomista ja pientä purtavaa.

Tilaisuus on avoin ja ilmapiiriltään rento, mutta käsittelee todellisia ongelmia. Ilta ei jää ainutkertaiseksi tapahtumaksi, vaan on esimakua tulevasta vuodesta.